Tehnologija

Optična tehnologija je trenutno najhitrejši možen način prenosa velike kapacitete podatkov. V razvoju, ki je trajal več kot 40 let, se je pokazala kot učinkovit način komunikacije, najprej v vojski,  potem v povezavi med podjetji, nato pa še v povezavah do gospodinjstev. 

 

Na hrbtenično omrežje so priključeni operaterji, od katerih ima vsak zgrajeno svoje omrežje, ki ga trži, prodaja ali daje v zakup. Preko teh operaterjev se lahko priklopijo v hrbtenično omrežje podjetja, v zadnjih nekaj letih pa tudi že gospodinjstva.

 

Poleg povezave z operaterji so pomembne tudi povezave med samimi podjetji. Te povezave so zgrajene zato, ker poleg visoke kapacitete prenosa omogočajo tudi varnost, zanesljivost in hitro prilagodljivost.

 

Za optično povezavo ni potrebno nikakršno prilagajanje strojne opreme računalnika, saj nam naši operaterji nudijo različne naročniške pakete, ki vključujejo optični modem, preko katerega se povežemo v splet. Če želimo vzpostaviti domače omrežje, potrebujemo le še usmerjevalnik. 

 

Najpogosteje uporabljeni optični kabli so 12, 24, 48, 72, 96, 144, 196, 244, 864 nitni. Ti se spajajo med seboj v spojkah (po trasi) in se zaključijo v delilnikih ali modemih (na koncu trase oziroma tam, kjer so potrebne prevezave). V delilnikih se zaključijo vlakna na posebne optične konektorje (PC, APC, LC, FC, ...), medtem ko se v modem zaključi na navaden mrežni konektor (da je potem mogoče vanj priključiti mrežni kabel za usmerjevalnik ali računalnik).

Peter's Teleurh tehnologija optičnih kablov

Tehnologija je omogočila veliko rast populacije; velika populacija pa je naredila tehnologijo nepogrešljivo.

– Joseph Wood Krutch